سهتار از سازهای زهی و مضرابی موسیقی ایرانی است که با ناخن انگشت اشارهٔ دست راست نواخته میشود. این ساز، دارای ۴ سیم از جنس فولاد و برنز است که به موازات دسته، از کاسه تا پنجه کشیده شدهاند. سهتار دارای ۲۸ پردهٔ قابل حرکت از جنس رودهی حیوانات یا ابریشم است. صدای آن ظریف و تو دماغی و تا حدودی غمگین است و گستره صوتی آن از هنگامِ بمِ دو زیر خط حامل تا لا بمل بالای خط حامل و در نتیجه نزدیک به ۳ اکتاو است.
سهتار پیشتر همخانواده با سازهایی چون دوتار و تنبور بودهاست و امروزه به تار بسیار نزدیکتر است. در موسیقی دستگاهی ایران استفاده از سهتار بسیار رواج دارد؛ گرچه بیشتر برای تکنوازی مورد استفاده قرار میگیرد. این ساز برای هر دستگاه کوک ویژهای دارد ولی فاصلهٔ چهارم یا پنجم پایین رونده معمولاً بین سیمهای اول و دوم ثابت است.
نوازندگان سهتار برای اجرای آن، در حالت نشسته روی زمین یا صندلی، کاسهٔ ساز را به صورت مورب و با زاویهٔ ۴۵ درجه روی ران راست قرار داده و با سر انگشتان دست چپ روی پردهها (دستانها) ی روی دستهٔ سهتار حرکت میکنند و با انگشت اشارهٔ دست راست خود به سیمها ضربه میزنند. معمولاً برای نوازندگی فقط انگشتان اشاره، میانی، حلقه و در بعضی موارد انگشت کوچک دست چپ استفاده میشوند اما در آثار استادان، استفاده از انگشت شست برای پردهگیری روی سیم بم نیز کاربرد دارد. در حین نوازندگی سهتار، میتوان با زخمهزدن نزدیک به خرک، صدا را کمی زبر و خشن کرد؛ و با انجام این کار نزدیک به گلوی ساز، صدایی نرم و ملایم و اصطلاحاً پختهتر تولید میشود.
در ساخت ساز سهتار از چوب (معمولاً گردو و توت و افرا) برای بدنه، و (توت) برای صفحه و (گردو) برای دسته و از فلز (برنز و فولاد) برای سیمها و از استخوان برای تزئینات دسته، شیطانک و گاهی اوقات سیمگیر استفاده میشود.
تاریخچه
مقایسه اندازه و شکل صفحهٔ رویی سهتار و تنبور
سهتار از خانوادهٔ تنبور است اما امروزه از نگاه روش نواختن و شکل دسته و تکنیکها بسیار به تار نزدیک است. سهتار در گذشته سه سیم (تار) داشته و اکنون چهار سیم دارد که سیم سوم و چهارم آن نزدیک به هم قرار دارند و همزمان نواخته میشوند و مجموعهٔ آن دو را معمولاً سیم «بم» مینامند. با گذشت زمان کسانی چون ابونصر فارابی، ابوعلی سینا، صفی الدین ارموی و از متأخران ابوالحسن خان صبا لزوم افزایش یک سیم دیگر به این ساز را درک کرده و سهتارهای امروزی دارای چهار سیم هستند. این سیم از نظر تاریخی چهارمین سیمیاست که روی ساز قرار گرفته، ولی در ترتیب قرارگیری سیمها از پایین به بالا سیم سوم است. سیم سوم سه تار به سیم مشتاق معروف است و به روایتی از ابوالحسن صبا این سیم را نخستین بار درویشی به نام مشتاق علی شاه به این ساز افزودهاست. صدای این ساز برای نخستین بار در سال ۱۳۰۶ با اجرای پروانه ضبط شد.
ساز سهتار به علت ویژگی صوتی خاص خود و صدای ظریفش، همواره مورد توجه صوفیان بودهاست.
اجزا
مشخصات سهتار
سرپنجه یا جعبه گوشی
گوشیها
پرده قبل از شیطانک
شیطانک
پردههای اصلی (چهارلایی)
پردههای فرعی (سهلایی)
دسته
کاسه
صفحه
خرک
سیمگیر
سیمها
ساز سهتار دارای دو قسمت کاسه و دسته است. خرک روی صفحه و سیمگیر در انتهای کاسه قرار دارد بهگونهای که اگر ساز ایستاده روی زمین باشد سیمگیر با زمین در تماس خواهد بود. در انتهای دسته پنجه قرار دارد که محل قرارگرفتن گوشیها یا ابزارهای تنظیم کوک است. سهتار در مقایسه با تار فاقد جعبهٔ گوشی است و گوشیها روی سرپنجه سوار شدهاند و داخل آن نیستند.
سیمها
سه تار دارای چهار سیم به این شرح است:
سیمهای سهتار
شماره جنس رنگ نام قطر
سیم یکم فولاد سفید «حاد» ۲۰–۲۲ میکرون
سیم دوم برنز زرد «زیر» ۲۲–۲۵ میکرون
سیم سوم فولاد سفید «مشتاق» یا «زنگ» ۲۰–۲۲ میکرون
سیم چهارم برنز زرد «بم» ۳۵–۴۰ میکرون
کاسه
کاسهٔ سهتار از نظر ساختاری مانند کاسهٔ عود یا تنبور بوده ولی کوچکتر از آنها و گلابیشکل است. درازای کاسه سهتار از ۲۶ تا۳۰ سانتیمتر، پهنای آن به تناسب بین ۱۲ تا ۱۶ سانتیمتر و ژرفایش نزدیک ۱۳ سانتیمتر است و معمولاً از چوب توت یا گردو ساخته میشود. ساختار کاسه، هم میتواند یک تراش یک تکه از چوب باشد و هم از ترکهای جداگانه و به هم چسبیده ساخته شده باشد.
سیمگیر
سیمگیر در بخش پایانی کاسه ساز قرار دارد و برای نگهداری سیمها استفاده میشود. در گذشته سیمگیر را بیشتر از جنس استخوان میساختند، اما امروزه نوع چوبی آن معمولتر است.
شیطانک
شیطانک بین قسمت اصلی دسته و پنچهٔ ساز قرار میگیرد و جنس آن از استخوان یا پلاستیک است. کاربرد شیطانک در هدایت و تقسیمبندی سیمها در قسمت بالای دسته میباشد.
گوشی
سیم از یک طرف به سیم گیر در انتهای کاسه و از طرف دیگر به گوشیهای کوک شونده در انتهای دسته ساز بسته میشوند. با چرخاندن گوشیها میتوان ساز را کوک کرد.
پرده
پردهها نخهای باریکی از جنس رودهٔ حیوانات یا ابریشم هستند که در عرض دستهٔ سهتار به صورت سهلایی و چهارلایی بسته میشوند و وظیفهٔ تقسیمبندی فواصل موسیقایی را برعهده دارند. تعداد پردهها ۲۶ عدد است که که یکی از آنها قبل از شیطانک بسته میشود و فاصلهٔ آن با شیطانک در صدای سهتار مؤثر است.
فواصل پردهها از خرک و شیطانک به این شرح است (طول سیم مرتعش ۶۶ سانتیمتر):
فواصل پردهها
شماره نغمه از خرک (cm) از شیطانک (cm) تعداد لایه
۱ ربمل ۶۲٫۶ ۳٫۴ سه لا
۲ رکرن ۶۰٫۶ ۵٫۴ چهارلا
۳ ر ۵۸٫۷ ۷٫۳ چهارلا
۴ می بمل ۵۵٫۷ ۱۰٫۳ چهارلا
۵ می کرن ۵۳٫۹ ۱۲٫۱ سه لا
۶ می ۵۲٫۱ ۱۳٫۹ چهارلا
۷ فا ۴۹٫۵ ۱۶٫۵ چهارلا
۸ فادیز ۴۷٫۰ ۱۹٫۰ سه لا
۹ سل کرن ۴۵٫۴ ۲۰٫۶ سه لا
۱۰ سل ۴۴٫۰ ۲۲٫۰ چهارلا
۱۱ لابمل ۴۱٫۸ ۲۴٫۲ سه لا یا چهارلا
۱۲ لاکرن ۴۰٫۴ ۲۵٫۶ چهارلا
۱۳ لا ۳۹٫۱ ۲۶٫۹ سه لا
۱۴ سی بمل ۳۷٫۱ ۲۸٫۹ چهارلا
۱۵ سی کرن ۳۵٫۹ ۳۰٫۱ سه لا
۱۶ سی ۳۴٫۸ ۳۱٫۲ سه لا
۱۷ دو ۳۳٫۰ ۳۳٫۰ چهارلا
۱۸ رکرن ۳۰٫۳ ۳۵٫۷ سه لا یا چهارلا
۱۹ ر ۲۹٫۳ ۳۶٫۷ چهارلا
۲۰ می بمل ۲۷٫۸ ۳۸٫۲ چهارلا
۲۱ می کرن ۲۶٫۹ ۳۹٫۱ سه لا
۲۲ می ۲۶٫۱ ۳۹٫۹ سه لا
۲۳ فا ۲۴٫۸ ۴۱٫۳ چهارلا
۲۴ فادیز ۲۳٫۵ ۴۲٫۵ سه لا
۲۵ سل ۲۲٫۰ ۴۴٫۰ چهارلا
صدا
صدای ساز سهتار
سه تار دارای صدایی مخملی و ظریف بوده از آنجایی که که با کنار ناخن انگشت سبابه دست راست نواخته میشود، صدای ساز ارتباط مستقیمی با اعصاب و روان نوازنده پیدا میکند و از این رو سه تار را اغلب همدم اوقات تنهایی خواندهاند.
اغلب شنوندگان، ساز سه تار را دارای لحن و نوای غمگینی احساس میکنند، اما نوازندگان معاصر موسیقی ایرانی در تلاش برای توسعه موسیقی مدرن و نوی ایران، آثاری آفریدهاند که با حال و هوایی که تا دو دهه پیش از این ساز تصور میشد کاملاً متفاوت است.
نوازندگان سهتار
سهتار از سازهای بسیار پرکاربرد و مورد علاقه در موسیقی اصیل ایرانی است و نوازندگان بسیاری به آن روی آوردهاند و آن را با مهارت کامل مینوازند. نام بردن از همه آنها در اینجا ممکن نیست و تنها برای نمونه به نام برخی از نوازندگان برجسته و کنونی اشاره میشود.
برخی از نوازندگان پیشین
میرزا عبدالله، درویش خان، ابوالحسن صبا، نور علی برومند، ارسلان درگاهی، یوسف فروتن، سعید هرمزی، داریوش صفوت، احمد عبادی، جلال ذوالفنون، محمدرضا لطفی، پرویز مشکاتیان، داریوش طلایی
برخی از نوازندگان مطرح کنونی
حسین علیزاده، داریوش طلایی، داریوش پیرنیاکان، مجید درخشانی، کیوان ساکت، حمید متبسم، پوریا سبزواری، مسعود شعاری، کیهان کلهر، بهداد بابایی ، حافظ ناظری، زیدالله طلوعی، بهراد توکلی، محمد فیروزی، محسن نامجو، پرواز همای.